Het België van…David van Reybrouck

 

België, dichtbij en onbekend. In deze reisserie trekken we de rolluiken op voor een intieme kijk naar binnen bij onze zuiderburen.
Vijf Belgische hoofdpersonen tonen hun vaderland. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van een land dat wij denken te kennen, maar waar veel te ontdekken blijkt.

David van Reybrouck is cultuurhistoricus en schrijver van het bekroonde Congo, waarin hij de geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie beschrijft. Hij organiseerde het burgerinitiatief G1000. Van solitaire schrijver werd hij organisator van deze mega bijeenkomst, die hij als een ontmoetingsplek zag voor álle Belgen over de taalgrens heen. Zoals hij door Congo reisde en de verhalen optekende van wie hij tegenkwam, zo reist hij nu met een nieuwsgierige blik door België. Een reis van een bevlogen schrijver die geen talent voor cynisme heeft.

Credits
Regie Djoeke Veeninga & Marlou van den Berge Camera Marlou van den Berge Geluid Mike van der Sluijs, Menno Euwe, Marc Schmidt Montage Christine Houbiers Geluidsmixage Boon&Booy Leader Undog/Bob Mayata Productie Nellie Kamer Eindredactie Karen de Bok, Stan van Engelen, Frank Wiering

Lengte 50’, PAL 16:9, 2012

www.programma.vpro.nl/hetbelgievan
www.davidvanreybrouck.be