Het België van…Daan Stuyven

 

België, dichtbij en onbekend. In deze reisserie trekken we de rolluiken op voor een intieme kijk naar binnen bij onze zuiderburen.
Vijf Belgische hoofdpersonen tonen hun vaderland. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van een land dat wij denken te kennen, maar waar veel te ontdekken blijkt.

Daan Stuyven
is een singer/songwriter en grafisch ontwerper. Onder zijn artiestennaam Daan een beroemdheid zowel in Vlaanderen als in Wallonië. In 2011 verraste hij met een onvervalste protestsong; Landmijn. Jouw land, zong hij de separatistische politicus Bart de Wever toe, is niet mijn land, want jouw land is een landmijn. Nu België weer een regering heeft en de ergste communautaire storm even is gaan liggen, maakt hij tijdens zijn motortocht door zijn België een nieuwe tekst op deze muziek. Het boze Landmijn wordt een Schoon land – een ode aan de steenwegen, de zingende vinken en het absurde rommelige veelkleurige België waar de taalgrens als een verrijking doorheen meandert.

Credits
Regie Djoeke Veeninga & Marlou van den Berge Camera Marlou van den Berge Geluid Mike van der Sluijs, Menno Euwe, Marc Schmidt Montage Christine Houbiers Geluidsmixage Boon&Booy Leader Undog/Bob Mayata Productie Nellie Kamer Eindredactie Karen de Bok, Stan van Engelen, Frank Wiering

Lengte 50’, PAL 16:9, 2012

www.programma.vpro.nl/hetbelgievan
www.daan.be