Het België van…Annelies Verbeke

 

België, dichtbij en onbekend. In deze reisserie trekken we de rolluiken op voor een intieme kijk naar binnen bij onze zuiderburen.
Vijf Belgische hoofdpersonen tonen hun vaderland. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van een land dat wij denken te kennen, maar waar veel te ontdekken blijkt.

Annelies Verbeke is een Vlaamstalige schrijfster van hartstochtelijke, enigszins  absurdistische romans als Slaap, Groener gras en Vissen redden. Aangewakkerd door het succes van het Vlaams nationalistisch denken realiseert zij zich dat ze geen enkele Waal in haar directe vriendenkring heeft. Zij vraagt zich af: is het wel goed het zuidelijke deel van België zo slecht te kennen. Zij vertrekt op een lifttocht door het haar onbekende Wallonië, langs Charleroi, Binche en Luik en overwint haar angst voor het Frans spreken. Een ode aan het onaffe, dat iets typisch Belgisch is en waar een oeverloze creatieve potentie in schuilt.

Credits
Regie Djoeke Veeninga & Marlou van den Berge Camera Marlou van den Berge Geluid Mike van der Sluijs, Menno Euwe, Marc Schmidt Montage Christine Houbiers Geluidsmixage Boon&Booy Leader Undog/Bob Mayata Productie Nellie Kamer Eindredactie Karen de Bok, Stan van Engelen, Frank Wiering

Lengte 50’, PAL 16:9, 2012

www.programma.vpro.nl/hetbelgievan
www.anneliesverbeke.com