Actueel

5 mei 2023

 

In Memoriam

Klaas de Jonge 5 september 1937 – 5 mei 2023

Eigenlijk had hij het al een half jaar eerder willen doen. Uit het leven stappen. Klaas was al jaren ongeneeslijk ziek en zijn toestand verslechterde.

Toen Klaas hoorde dat de documentaire Klaas de Jonge, de Prijs van Vrijheid eerst in een kleine besloten kring zou worden vertoond en daarna in maart 2023 in première zou gaan op het Movies that Matter Filmfestival heeft hij zijn leven nog wat opgerekt. Hij was erg blij met het eindresultaat van de documentaire en na vier jaar intensief aan de film meegewerkt te hebben wilde hij dat belangrijke moment niet missen. Hij wilde graag ervaren hoe het was om de film op groot scherm te kunnen zien met ons, met zijn kinderen, zijn stiefkinderen en overige familie, vrienden en vriendinnen.

Nog een paar keer heeft Klaas in geanimeerde nagesprekken onder leiding van Rehad Desai en Bram Vermeulen aan het publiek uiteen kunnen zetten waarom hij mee had gedaan aan de gewapende verzetsstrijd tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika in de jaren ’80. Hij was nog even strijdbaar als destijds.

Daarna ging het niet meer en heeft Klaas zijn voornemen doorgezet. In de aanloop naar zijn overlijden gaf hij zijn vele vrienden en vriendinnen de gelegenheid afscheid te komen nemen. Ook ik mocht komen. Bizar genoeg was het gezellig en gemoedelijk. Alsof Klaas zijn verjaardag vierde. Klaas zat rustig in zijn stoel en we konden allemaal nog even een laatste tête-à-tête met hem hebben. Met hem delen wat we nog wilden delen. Niet eerder maakte ik mee dat iemand zo vastberaden had gekozen voor zijn eigen einde. Geen drama, geen sentiment, geen tranen. Eerder opluchting was het wat ik zag in Klaas zijn ene echte oog. Het was goed zo. Helemaal zoals ik Klaas in de afgelopen vier jaar waarin we de film maakten heb leren kennen. Existentialisme in zijn meest pure vorm. ‘Niets doen is ook een keus’ zei Klaas altijd, een citaat van Sartre. Dat gold ook voor zijn eigen leven. ‘Als je iets kan doen, dan moet je dat doen’. En Klaas deed het.

Standvastig tot het eind.

Klaas de Jonge, de Prijs van Vrijheid is een productie van Moondocs en wordt uitgezonden bij BNNVARA op 25 mei 2023 om 22.10 op NPO 2.

 

 

April 2023

Wat vier jaar geleden begon met een toevallige ontmoeting met anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge, een instant idee voor een film dat ik ontwikkelde met producent Moondocs, gesteund door het NPO-Fonds en BNNVARA, werd afgelopen week realiteit met:

Een mooi gesprek met Femke van der Laan bij Nooit meer Slapen, de selectie voor Best Movies that Matter Award, een feestelijke première met Klaas de Jonge, alle overige hoofdpersonen, medewerkers, familie en vrienden en collega’s, een Industry talk over het gebruik van archiefmateriaal met Juliette Jansen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, een aantal screenings met boeiende nagesprekken met de Zuid-Afrikaanse filmmaker Rehad Desai en journalist en programmamaker Bram Vermeulen, voormalig correspondent in Zuid-Afrika en drijvende kracht achter Frontlinie.

Dit allemaal op het Movies that Matter Festival in Den Haag onder de bezielende leiding van artistiek directeur Margje de Koning.

En vooral: veel reacties. Overweldigende reacties.

Tijdens het maken van de film hebben we gehuild en gelachen, gepraat, gediscussieerd, geëxperimenteerd met beeld en geluid, gegeten en gedronken. Met iedereen die meewerkte in en aan de film. Met Klaas, met zijn kinderen Enno en Arjen, zijn stiefkinderen Brigitte en Phillippe, met de marechaussee Ger Sevink, met Mrs Annah Maseko, Phumzile Maseko, Johan Smit en Hennie Heymans.

Het was een lange weg en tijdens de reis gaat het met vallen en opstaan en weer doorgaan. Opgevangen en gestimuleerd worden door je producent, door de producers van Moondocs, door mijn regiecoach, m’n lieve en steunende collega’s in het team, door de eindredacteur, door mijn geliefde, mijn vrienden, ouders en familie, het helpt allemaal om je droom te realiseren.

En nu de film er is, op het grote doek bekeken wordt en er zo intens op wordt gereageerd ben ik dankbaar uit de grond van mijn hart dat ik deze film mocht maken.

Nu weet ik weer heel goed waarvoor ik het doe en heb doorgezet.

De magie van een bioscoopzaal, omringd te worden door een publiek dat lacht, dat er stil van wordt of boos, maar waarvan je voelt dat het meeleeft. Die ervaring, die we mochten beleven tijdens Movies that Matter, het was fantastisch.

Na de film waren er zoveel emoties. Van Klaas, van de hoofdpersonen, (die de film voor de tweede of derde keer zagen) van mijn vrienden en ook van – voor mij – wildvreemde bezoekers die in mijn armen uithuilden.

De film raakt een snaar, zet aan tot nadenken en heeft op de hoofdpersonen en hun kinderen een helende werking gehad. Dat is bijvangst en een prachtig cadeau.

Er was ook publiek uit Zuid-Afrika, mensen die de Apartheid en de anti-apartheidsstrijd hebben meegemaakt. Ook voor hen opende de film de deur om te praten over het verleden, de keuzes, de pijn. Verrassend was ook de ontmoeting op de première van Klaas de Jonge met Freek de Jonge, die zich in de jaren dat Klaas in de ambassade vastzat, hard maakte voor de anti-Apartheidsstrijd en radio Freedom.

Al met al een mooie oogst.

Ik hoopte dat deze film zou bijdragen aan de dialoog, om elkaar te horen en te begrijpen en mogelijkerwijs te vergeven. Ik zag het de afgelopen week gebeuren.

Uitzending van de film: 25 mei NPO 2, 22.10 uur.

April 2021

In de maak: ‘Het dinsdagavondgevoel’ een documentaire over Het Amsterdams Gemengd Koor. Een koor dat nét voor de corona pandemie een groot optreden had in het Concertgebouw in Amsterdam. Vrij snel daarna kregen 101 koorleden corona en waren er vier sterfgevallen te betreuren. In de documentaire volg ik het koor in de wederopstanding. De film zal worden uitgezonden bij Het Uur van de Wolf.

Januari 2021

REVOLUTIE IN INDONESIË

David Van Reybrouck zoekt de laatste getuigen

Een driedelige serie

Van Djoeke Veeninga en Marlou van den Berge

Elke woensdag vanaf 20 januari 2021 om 22.15 uur

 NPO2

NTR/New Amsterdam/Savage Film

8 augustus 2020

Ter herinnering aan Naima El Bezaz. Vandaag bereikte me het droevige nieuws dat Naima is overleden. In 1995 maakte ik een portret van haar als debuterend en bevlogen schrijfster. Een fragment van het portret is te zien onder: Documentaires.

2 juli 2020

Op 2 juli was de uitreiking van de Soroptimistenprijs. De prijs ging naar Lilith Magazine, opgericht door Hasna El Maroudi en Clarice Gargard.

Wij  zijn blij en trots op het juryrapport.

“Je ziet door de serie pijnlijk helder dat de sociale werkelijkheid nog complexer werd. Het verbinden van de geschiedenis met de actualiteit is ijzersterk. Hulde aan de bedenker van de serie, aan de makers en aan presentator Step Vaessen; aan jullie als golden Aletta triangle”.

 

Februari 2020

Voor de serie ‘Aletta’s Reis’ samen met Djoeke Veeninga genomineerd voor de Carla Atzema Soroptimistprijs 2020. De uitreiking is op 2 april 2020 in Pakhuis de Zwijger.

https://soroptimist.nl/nl/carla-atzema-soroptimist-prijs

November 2019

Ademtocht, de vele gevechten van Maite Hontelé
Uitzending: 21 november 2019, 22.55 uur, Uur van de Wolf, NPO 2

September 2019

Ademtocht, de vele gevechten van Maite Hontelé

 

Op 29 september 2019 gaat de documentaire ‘Ademtocht, de vele gevechten van Maite Hontelé’ in première op het Nederlands Filmfestival.
De film is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie.
www.filmfestival.nl/nieuws

Kaarten voor de première zijn te bestellen op NFF:
www.filmfestival.nl/films

De Nederlandse trompettiste Maite Hontelé wilde als kind niets liever dan salsa spelen. Salsa zit in haar bloed. Ze heeft haar ambitie nagejaagd en is met haar salsamuziek niet alleen een gevierd muzikant in Colombia, maar ook een rolmodel voor Latijns-Amerikaanse vrouwen die in Maite een voorbeeld zien. De kroon op haar werk is haar nieuwste album Cuba Linda. Terwijl ze het album van haar leven maakt, begint er bij Maite iets te knagen. Ze raakt in gevecht met het leven wat ze leidt.

Regie Marlou van den Berge
Camera Adri Schrover
Geluid Carla van der Meijs
Montage Annelotte Medema NCE
Advies Mart Dominicus
Filmcomponist Paul M. van Brugge
Filmmuziek opname en mix Erik de Reus
Sound design & mixage Mark Glynne & Tom Bijnen
Producent Moondocs

Zomergasten 18 augustus 2019 – Maxim Februari

Zomergast Maxim Februari opent zijn zomergastavond met een fragment uit
De brief van de Burgemeester
Deze ‘parel van een documentaire’ zoals Janine Abbring de film aankondigt is in zijn geheel herhaald op NPO extra.

De film is ook nog te zien op de NPO start:
www.npostart.nl/2doc

Hier een fragment uit Zomergasten:
www.vpro.nl/programmas/zomergasten

 

Juni 2019

De dekolonisatie van Indonesië door David Van Reybrouck
Een driedelige serie door Marlou van den Berge en Djoeke Veeninga
NTR, NPO 2.
Producent: NewAms

Het overkomt de schrijver keer op keer, als hij in Nederland een lezing over zijn bestseller Congo geeft. Waarom is er niet zo’n boek over de dekolonisatiegeschiedenis van Indonesië? wordt er gevraagd. Een boek dat een allesomvattende blik vanuit verschillende perspectieven geeft, verteld met ontroerende verhalen van de mensen die er bij waren, waardoor de geschiedenis begrijpelijk wordt. Literaire non-fictie die een nieuw licht werpt op de complexe werkelijkheid. Ik versta die vraag wel. Ik merk ook dat het boek dat ik graag zou willen lezen over deze periode nog niet geschreven is. Hij neemt de handschoen op. Hij wil dit boek schrijven. Hij móet dit boek schrijven. Vanuit een internationale blik en bedoeld voor een internationaal publiek. En al schrijft hij het niet voor een Nederlands publiek, hij denkt dat zijn boek Nederland kan helpen zelf te dekoloniseren – dat wil zeggen, de hele geschiedenis eindelijk helemaal onder ogen zien.

Aletta’s Reis
Uitzending: vanaf zondag 12 mei 2019 om 21.10 uur op NPO 2 (vijf afleveringen)

Honderd jaar geleden, op 9 mei 1919, werd in Nederland het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen. Het was de kroon op het werk van arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929). In een vijfdelige historisch reisserie gaat journaliste Step Vaessen op zoek naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Aletta samen met de Amerikaanse feministe Carrie Chapman Catt in 1911 en 1912 maakte. In Aletta’s reis, geregisseerd door Marlou van den Berge en Djoeke Veeninga, reist Step Vaessen door vijf landen die Aletta Jacobs ook bezocht op zoek naar de Aletta’s van nu. In elke aflevering staat een thema centraal.

12 mei: Indonesië – seksuele vrijheid.
19 mei: Israël – religie & huwelijk.
26 mei: Zuid-Afrika – politieke macht.
2 juni: China – onderwijs & onafhankelijkheid.
9 juni: Nederland – het vrouwenlichaam.

Aletta’s reis wordt geproduceerd door Paul de Bont Producties in co-productie met de NTR en wordt uitgezonden temidden van een keur aan activiteiten ter herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland

 

Oktober 2016
Samen met Djoeke Veeninga en Jeroen Visser maakten we de documentaire Adieu à G.
Een portret over conceptueel kunstenaar Ger van Elk. (1941- 2014)
De film nadert zijn afronding en zal in 2017 worden uitgezonden bij het Uur van de Wolf van de NTR.

We begonnen te filmen in juni 2013. Samen met Ger van Elk reisden we af naar Venetië en filmden we hoe een van zijn werken ‘Replacement Piece’ een plek kreeg in de monumentale 17e eeuwse vloer van het palazzo van de Fondazione Prada. Het werk maakt onderdeel uit van een reconstructie van de tentoonstelling When Attitudes Become Form, een legendarisch geworden tentoonstelling in de Kunsthalle in Bern in 1969.

Bij thuiskomst in Amsterdam filmden we door, maar niet lang daarna werd Ger ziek. Hij overleed in 2014.
We konden de vrijheid van zijn geest en fantasie niet langer vastleggen, maar hebben wel, naast ander archiefmateriaal, kunnen putten uit het gefilmde materiaal van Jeroen Visser die zijn lange scheppende leven veelvuldig in beeld heeft gebracht. Daarnaast filmden we een aantal mensen die dichtbij Ger stonden.

Met een mengeling van trots en weemoed kijk ik terug op een bijzonder maakproces met mijn filmvrienden Djoeke Veeninga en Jeroen Visser. Trots op ons team, waarmee we de film ondanks het ons ontvallen van de hoofdpersoon hebben kunnen afmaken. Weemoed omdat het besef dat Ger niet meer bij ons is bij elke viewing van de film hard binnenkomt. Maar zijn conceptuele geest leeft voort, mede dankzij dit document en eerbetoon.

 

2015:

Zondag 1 maart neemt Clive Stafford Smith ons mee naar Dorset in Zuidwest Engeland.

Mensenrechten advocaat Clive Stafford Smith, bekend van zijn strijd tegen de doodstraf in Amerika, woont in een klein dorp in Dorset. Met hetzelfde enthousiasme waarmee hij gevangenen uit Guantanamo Bay probeert te krijgen, stort hij zich op de verdediging van het lieflijke plattelandsleven dat bedreigd wordt door tweede huisbezitters en projectontwikkelaars.
In zijn dorp Symondsbury staat op het monument ter ere van de gevallenen in WOI, dat zij nooit vergeten zullen worden. Inmiddels allang vergeten, vraagt hij zich af: wie zijn ze? Wat maakt dat Groot Brittannië telkens ten oorlog trekt, nog altijd?

Een vurig pleidooi tegen oorlog en wraak met veel humor en lichtheid gebracht.

VPRO, NPO 2, 20.15 uur

 

2014:

De brief van de Burgemeester

De bewoners van het krimpdorp Finsterwolde in Groningen reageren verbaasd als hun burgemeester plots een beroep op hen doet en vraagt om de problemen met elkaar op te lossen. “Het is hier wel een dikke teringzooi, maar de laatste tijd is het juist rustig”, zegt een bewoonster van de Middenweg.
Finsterwolde is een typisch krimpdorp: werk, winkels en jongeren verhuizen naar de stad. De achterblijvende bewoners zien hun leefomgeving achteruit gaan.
De Brief van de Burgemeester is een portret van een onrustige straat in een dorp waar allerlei problemen sluimeren die aangepakt moeten worden, zoals ruzies, vervuiling en vereenzaming. Maar iedereen is erg op zichzelf en heeft geen zin in de rotzooi van de ander.
De burgemeester vraagt de bewoners om met een Eigen Kracht-conferentie de problemen zelf aan te pakken. De bewoners beginnen met frisse tegenzin. Maar dan pakt alles anders uit dan de autoriteiten hadden verwacht…

In Finsterwolde gebeurde hoegenaamd niets, en tegelijk heel veel. Daarmee was het, kortom, een oer-Hollands plattelandsleven zoals dat opstijgt uit films van Alex van Warmerdam. De vrolijke, Fellini-achtige hoempawalsjes verhoogden het contrast met de uitzichtloze aanblik van een kleine gemeenschap.
(Volkskrant, Jan-Pierre Geelen)

Mooie film, ook door het betoverende chanson in dialect over Finsterwolde op de geluidsband, gezingzegd door de intrigerende Arnold Veeman.
(NRC, Hans Beerekamp)

Zelden zulke mooie en hilarische reality gezien. (…) En dat alles gedrenkt in dat gelaten Oost-Groningse dialect, Ede Staal achtige melancholie ( ‘ach Finsterwolde’, zingt Arnold Veeman, ‘onnoemelijk mooi’) en weemoedig stemmende sfeerbeelden. Een pluim voor maakster Marlou van den Berge. Ze staat overduidelijk in haar eigen kracht!
Trouw, Willem Pekelder

Met dank aan:

de bewoners van de Middenweg en omgeving Camera en Regie: Marlou van den Berge
Geluid: Menno Euwe, Mike van der Sluijs, Cala van der Meijs
Montage: Erik Disselhoff
Muziek: Arnold Veeman
Geluidsnabewerking: Alex Booy
Uitvoerend Producent: Marty de Jong
Producent: Paul de Bont
Produktie NCRV: Yolande van der Blij, Ellen Imhof
EIndredaktie NCRV: Jelle Peter de Ruiter

Lengte: 55’

Links:
www.dokument.ncrv.nl
www.pauldebontproducties.nl
www.eigen-kracht.nl

Het leven begint bij 18
NCRV 2Doc: maandag 3 februari Ned 2, 21.00 uur

Elk jaar bereiken rond de zesduizend jongeren met een licht verstandelijke beperking de leeftijd van 18 jaar. Vanaf die dag zijn ze volwassen en mogen zij zelf beslissen of ze hulp willen of niet. Het leven begint bij 18 is een filmportret van Hyba. Zij zwerft sinds het verlaten van de zorginstelling op haar 18e verjaardag door Nederland en denkt dat iemand haar een huis en geld gaat geven. Maar in werkelijkheid gooit ze overal haar eigen glazen in. Ze wil graag volwassen zijn en op eigen benen staan, maar heeft geen idee hoe dat moet…

Camera en regie: Marlou van den Berge
Geluid: Menno Euwe, Mike van der Sluijs, Charles Kersten
Montage: Hinne Brouwer
Geluidsnabewerking: Alex Booy
Postproductie: Marty de Jong
Producent: Paul de Bont Producties
Producer NCRV: Yolande van der Blij
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter

 

2013:

10 en 17 juni 20.25 uur Ned. 2
NCRV Dokument ADHD

drukke kinderen of drukke samenleving?

In 2005 gebruikten 70.000 Nederlanders medicatie tegen ADHD, vorig jaar waren dat er 220.000, een stijging van ruim 300%. Steeds meer ouders laten hun kind behandelen voor ADHD. Is het een modegrill of een noodzakelijke diagnose? De Dokument documentaire ADHD volgt twee gezinnen met ADHD kinderen.
De 12 jarige Tiffany is druk en kan zich nauwelijks concentreren. Haar schoolprestaties lopen achteruit, en de school trekt aan de bel. Haar ouders zijn bang dat Tiffany een slechte Cito-toets maakt, en melden haar aan bij het Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, De ADHD-poli. Tiffany krijgt de diagnose ADHD en gaat Ritalin slikken.

De ouders van de achtjarige Yoram vinden hun zoon druk en onsamenhangend. Ze melden hun zoon aan bij het Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. ‘Om de problemen voor te zijn’. Yoram wordt getest, de diagnose is een lichte vorm van ADHD. Hij hoeft geen medicijnen te slikken. De ouders krijgen tips om meer structuur te brengen in het leven thuis. Het documentaire tweeluik ADHD is geregisseerd door Marlou van den Berge en geproduceerd door Paul de Bont Producties.

Meer informatie op <strongwww.adhd.nl

 

2012:

Het België van …

België, ons buurland, geografisch zo dichtbij, waar we historisch en in taal zo sterk mee verbonden zijn – en toch is het ons totaal vreemd. Het land zit in een verlammende en bestuurlijke impasse. Maar ondertussen bloeit het creatieve talent. Wat is er toch aan de hand bij onze zuiderburen ?
Vijf reisleiders in eigen land gaan in verbijstering op zoek naar hun België. In de serie ‘Het België van’ tonen David van Reybrouck, Annelies Verbeke, Daan, Laurence Vielle en Christophe Deborsu op persoonkijk wijze ons hun absurde, onbegrijpelijke en heerlijke vaderland.

Samen met programmamaker Djoeke Veeninga ontwikkelen we deze serie voor de VPRO.
Uitzending: Eerste aflevering: 9 september 2012